Motor Rijlessen
Steeds meer mensen kiezen om motor te rijden. En dat heeft een reden.. Lekker toeren met mooi weer, leuke tochtjes maken met vrienden of andere motorliefhebbers of kortere reistijden voor woon werk verkeer.
Bij rijschool diems combineren we het genieten met veilig leren motorrijden. Naast de nodige oefeningen, pas je deze ook toe met even heerlijk mentaal uitwaaien. Maak kennis met het genieten en boek gratis* een proefles.
We informeren je graag over de mogelijkheden.
*Proefles is 50 euro. Bij afname pakket voor vervolg lessen zal dit bedrag in mindering worden gebracht.
Motor rijbewijs halen. Hoe werkt het?
Vanaf je 17e mag je het motor theorie examen doen die dan 1,5 jaar geldig blijft.
Met de leeftijd van 18 jaar kan je het motorrijbewijs A1 halen. Dit zijn motoren tot 11 kw (kilowatt). Veelal motoren tot 125cc. Dit lijkt misschien niet veel maar hier kan je al aardig mee scheuren.
Met 20 jaar kan je het A2 rijbewijs halen. De keuze van motoren wordt hierbij flink uitgebreid. Tot 35 kw mag je dan rijden. Diverse 600cc motoren vallen onder het A2 rijbewijs.
Met de leeftijd van 21 jaar mag je al volledig categorie A (hoger dan 35kw) afrijden waarbij code 80 wordt vermeld op je rijbewijs. Met code 80 mag je A1 en A2 motoren rijden en na 2 jaar vervalt de code.
Daarna en als je ouder bent dan 24, kan/mag je motoren berijden met onbeperkt vermogen.
Ja, ik ga het doen.. En nu?
Wanneer je begint aan je motorrijbewijs, doorloop je een 3 tal examens.
- Theorie Examen
- AVB Examen (Voertuig Beheersing)
- AVD Examen (Verkeers Deelname)
AVB?
Ja. Dit zijn diverse oefening zodat je een juist stuurgedrag, goede bediening en balans hebt op de motor. Deze oefeningen zijn bedoeld om je zelfverzekerd door het dagelijks verkeer heen te leiden.
Het AVB examen ziet er alsvolgt uit;
1. Voor het examen
Op het examenterrein maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je motorexamen verloopt, stelt vragen over de kentekenbewijzen en controleert:
* je identiteitsbewijs;
* of je bent geslaagd voor je theorie-examen motor in het afgelopen anderhalf jaar of dat je een geldig rijbewijs voor auto of motor (geschakeld of automaat) bij je hebt.
Heb je geen geldige theorie voor de motor?
Dan mag je toch motorexamen voertuigbeheersing (AVB) doen als je beschikt over een geldig autorijbewijs of een motorrijbewijs voor A1, A2 of A, dat is afgegeven in Nederland; of een geldig EU- of EER-rijbewijs voor auto of motor.
2. Het examen
Het examen voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 7 oefeningen voor de motor op het examenterrein. De examinator kijkt vanaf de zijkant of je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid en of je goed kunt remmen.
3. De uitslag
Direct na afloop van de oefeningen krijg je op het examenterrein te horen of je geslaagd bent.
Ben je geslaagd?
Dan kun je beginnen met de voorbereidingen voor het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).